Päivänsäde-kilpailuun on kuvattu yli 2000 alle kouluikäistä lasta vuodesta 1991 lähtien. Studio Lindellin kuvaajat kertovat, miten onnistunut kuva syntyy – ja mitä virhettä ei missään nimessä kannata tehdä.

Lasten kuvaaminen on oma lajinsa. Kuvauksissa on edettävä aina lasten ehdoilla, muuten koko homma menee pieleen: pakottamisesta tulee paha mieli ja hutiloinnista huono kuva.
Kaikki alkaa päivän päähenkilöön tutustumisesta, kertovat Studio Lindellin valokuvaajat Oscar, Pauliina ja isä Antero Lindell.
– Hyvässä henkilökuvassa näkyy kuvattavan persoona. Paras otos ei välttämättä ole hymykuva: se on kuva, jossa lapsi näyttää itseltään. Käytämme aina alussa runsaasti aikaa malliimme tutustumiseen ja luottamuksen rakentamiseen, Pauliina kertoo. Päivänsäde-kuvauksiin on varattu runsaasti aikaa.
– Osa lapsista on ujompia, silloin tarvitaan enemmän aikaa tutustumiseen. Vilkkaan tai uteliaan lapsen kanssa sen sijaan ryhdymme nopeammin hommiin, Oscar kertoo.
Itse kuvaustilanteessa tärkeintä on asettua lapsen tasolle ja nähdä tilanne lapsen silmin.
– Emme koskaan piiloudu kameran taakse ja yritä naurattaa lasta sieltä, vaan leikimme ja puuhaamme kuvattavan kanssa, Oscar kertoo.
– Pahinta on, jos kuvaustilanteessa vanhemmat jättävät lapsen valokeilaan ja katoavat kuvaajan kanssa kameran luokse pyytämään hymyä! Pauliina lisää.

Lasten kuvaamisessa kaikki ei suinkaan mene aina suunnitelmien mukaan. Tilanteet ovat nopeita ja mielialat voivat vaihtua hetkessä ilosta itkuun.
– Joskus pitää olla myös taikuri ja sirkuspelle, että saa kontaktin lapseen, Pauliina paljastaa.
Lopulta studiokuvauspäivä on yleensä lapselle hauskaa leikkiä – mutta vanhemmat ja kuvaaja ovat valokuvauksen jälkeen aivan poikki.
– Varsinkin vilkkaiden lasten kuvaamisen jälkeen sekä meillä että vanhemmilla valuu hiki! Pauliina nauraa.
Kun on aika lähteä kotiin, lapsi pistääkin usein jarrut pohjaan: ”En lähde!”

”Päivänsäde-kuvaus on lapsille elämys: päivä parrasvaloissa ja huomion keskipisteenä”, Pauliina ja Oscar Lindell kertovat.

”Päivänsäde-kuvaus on lapsille elämys: parrasvaloissa ja huomion keskipisteenä”, Pauliina ja Oscar Lindell kertovat.


Odotettu Päivänsäde- kilpailu on taas täällä! Tänä vuonna valitaan jo 29. Päivänsäde.

– Varsinkin vilkkaiden lasten kuvaamisen jälkeen sekä meillä että vanhemmilla valuu hiki! Pauliina nauraa.
Kun on aika lähteä kotiin, lapsi pistääkin usein jarrut pohjaan: ”En lähde!”
– Päivänsäde-kuvaus on lapsille elämys: päivä parrasvaloissa ja huomion keskipisteenä, Pauliina sanoo. – Meille on tärkeää, että kuvaukset ovat lapselle kiva päivä, kuin Hoplop!
– Monille vanhemmillekin kuvauspäivä on hieno kokemus, jota muistelemme yhdessä jälkikäteen, Oscar kertoo.

Vuodesta 1991 lähtien järjestetty Päivänsäde-kilpailu on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen. Parhaimpina vuosina kisaan on osallistunut jopa 120 lasta.
–Päivänsäde-kilpailu on hyvä hetki ottaa se ensimmäinen virallinen kuva. Nykyään kun kuvia otetaan enemmän kuin koskaan, laadukkaasta paperisesta
studiokuvasta on tullut monille tärkeä, Antero kertoo.
Päivänsäde-kuvauksista perhe saa myös kuvasuurennuksen, jota laitetaan seinälle. Kun perheeseen syntyy pikkusisarus, myös hänet halutaan kuvata studiossa.
– Päivänsäde-kuvauksista on tullut perheille traditio. Koko sisarusparvi käy vuorotellen kuvauksissa, Oscar sanoo.
Tänä päivänä kisassa kuvataan myös lapsia, joiden äiti tai isä on ikuistettu aikoinaan kisaan Lindellin Studiolla.

Päivänsäde-kilpailu on säilynyt 29 vuoden ajan lähes muuttumattomana: Raati valitsee kuvatuista lapsista finalistit, jotka julkaistaan Itäväylässä sekä Itäväylän että Studio Lindellin näyteikkunoissa. Nykyään kuvat ovat näkyvillä myös verkkogalleriassa.
– Lukijoille Päivänsäde-kuvien julkaisu on yksi kevään odotetuista tapahtumista. Kuvista katsotaan, näkyykö tuttuja ja mikä on söpöin, Antero sanoo.
Lukijat valitsevat Päivänsäteistä oman suosikkinsa ja ammattilaisraati omansa. Lukija- äänestys tapahtuu verkossa ja tekstiviesteillä, mutta perinteiseen malliin myös kupongeilla.
– Monille vanhemmille lukijoille kuponki on edelleen tärkeä tapa antaa ääni suosikilleen, Antero kertoo.
Parhaimmillaan ääniä on annettu yli 2 000 ja kuvia selailtu nettisivuilla 10 000 kertaa.
– Päivänsäde-kilpailu on meille tärkeä perinne. Halu jakaa iloa ja ottaa jokaisesta lapsesta se virallinen hyvä kuva, se on hyvin palkitsevaa, Oscar sanoo.

VARAA KUVAUSAIKASI TÄSTÄ